"סיורים ירושלמיים בין המושבה היוונית לבין טלביה וקטמון".
"מדריך טיולים בשכונות ירושלים מהיציאה מן החומות במשכנות שאננים ועד למושבה הגרמנית יוונית ושכונת טלבייה".
"סיור מודרך בשכונת טלביה הירושלמית ":
טלביה מוקמת בשנות העשרים של שנות העשרים(בתקופה של הקמת רחביה), ערבים בעלי יכולת ממזרח ירושלים, בית לחם ובית גא'לה קונים אדמות ומקימים "ארמונות" ובתי הדר יפים, האדריכלות אקלקטית מזרח ים תיכונית, רוב בכלי הבתים היו של העדה הקתולית הנוצרית וקמעא של הקהילה הפרוטסטנטית נוצרית וארמנית, בחתך הסוציו אקונומי של תושבי השכונה הערבית היה הגבוה ביותר בישראל של פעם.
לרבים מבעלי הבתים המפוארים היו מכוניות מפוארות, עוזרות בית, עובדים, אנשים עשירים אלו נסעו תכופות למדינות שונות באירופה ומדינות ערב.
בשכונת טלביה המפוארת היו קונסוליות של מדינות רבות, מעט יהודים גרו בטלביה מאחר ורצו להיות קרובים למשפחה או חברים בשכונת רחביה, בהמשך למצב הטוב דאגו אנשי טלביה לחינוך טוב והקימו ת קולג' טרה סנטה, קולג' סנט ג'ורג' האנגליקני בדרך שכם, קולג' לה פרר ליד השער החדש ובית ספר גובאט היפהפה ליד שער ציון.
בסיור בטלביה נדבר אל בניינים, נכיר את האדריכלות והאמנות המקומית לצד הסיפורים ההיסטוריים הירושלמיים – אחד המקומות המרכזיים שלנו הוא כיכר סלאמה לשעבר וכיום כיכר אורד וינגייט וממש ממול וילה סלאמה ברחוב בלפור 22, בית דירות מפואר בנין z – בית קרן קרב או וילה כתאנה ברחוב מרכוס 1, בית המטראולוגים, בית חלאק בחובבי ציון 18 ירושלים, בית סולימן טאנוס, מלון יסמין האוס וסיפורי הנשיא רובי רובלין על המלון,, בית עוואד המפואר, בית הדירות של שיבר, בית לורנצו דג'אני, בית ג'מאל, בית סונונו, מנזר מונטסראט, בית ח'ורי, "בית אבן העזר" ובית שוקרי ג'מאל ברחוב מרכוס 7 בירושלים.
ביקור סיור והדרכה בשכונת טלביה בבית מטוסיאן, בית חדאד ברחוב ד'ישראלי, וילה אמין ג'מל, בית תיאודרי, וילה קלביאן, "בית ספר עומרייה", שיכון העיתונאים, שיכון בית חנן, וילות שרובר ברחוב פינסקר 2 ורחוב דובנוב 1, וילה הרון אל רשיד ובית בשאראת.
סיור ביקור בתיאטרון ירושלים – בית החולים למצורעים על שם הנסן, בית כנסת המעלות ולשכת עורכי הדין, סיור במוזיאון האסלאם, משכן נשיאי ישראל כניסה בתיאום מראש, מנזר ובית הספר סנטאנטוניו, מכון ון ליר, בית ח'ורי ברחוב בלפור 18 ירושלים,בית קלייברג בברנר 1 ומכון שוקן ליהדות וסיום במעון ראש הממשלה הרשמי או בשמו בית אגיון בסמולנסקין פינת ברנר בירושלים, "וילה שוקן" וקולג' טרה סנטה המפואר.
"סיור בשכונת קטמון": קטמון הישנה היא השכונה הוותיקה שנבנתה בשנות העשרים של המאה ה 20 ולמעשה 10 בתים היו בשנת 1924 ובשנת 1934 הייתה כבר בניה מהירה של מאות בתים, זאב וילנאי קובע כי מקור השם "קטמון בא מקטאמה", קטאמה זה לשבור וכאן חצבו בסלע ושברו את הסלעים, רוב המפרשים מדברים על "האדם המתבודד" או "ליד המנזר", במלחמת העצמאות היו קרבות קשים עד שבאפריל 1948 הערבים נוטשים.
"סיור מומלץ בקטמון מכיכר רחה פראייר מייסדת עליית הנוער ברחוב רחל אימנו וכובשי קטמון", בית עאבדין ביי חושיימי שהיה נשוי(חושיימי)ליהודיה ממוצא פולני ובהמשך שכנה בו שגרירות ונצואלה, בית לואיזידיס ברחוב רחל אימנו 39 של הסוחר היווני העשיר לואיזידיס שהתגורר עם משפחתו פה, בית הקונסוליה של לבנון לשעבר בקטמון 32 בירושלים, הקונסוליה של יון ברחוב רחל אימנו 31, "בית חמיס" ברחוב רחל אימנו 26 א'- במשפחת חמיס אנשי חינוך ומורים, ג'ורג' חמיס היה תלמידו של סאכניני איש החינוך.
"וילה שרקסי" ברחוב רחל אימנו 20 של הערבי נוצרי הקבלן העשיר איברהים חאכי, שרקסי מלון צ'רקסי, "גני קטמון" מתחם בניה חדיש ברחוב באג'יו ורחוב דוד אלרואי.
"וילה כמאל ברכאת" ברחוב רחל אימנו 12 פינת רחוב רות שנבנה בשנות השלושים של המאה ה-20 על ידי חמולת ברכאת, פה התגורר דוקטור בויאר שניהל את החולים הצרפתי, המבנה נבנה בצורה "מחומשת" וארקדה יפה של מדרגות – עוד בתים יפים ומיוחדים בשכונת קטמון -בית האחים סמאחה ברחוב רחל אימנו 2 ,"בית דוקטור דג'אני" ברחוב רות 8, בית דג'אני ברחוב הצפירה 22, וילה עבד אל מוחסן דג'אני ברחוב הצפירה 24, בית החולים לחולים כרוניים או בית חולים סנסור, "בתי נאמארי" ממייסדי קטמון חאג' עלי נאמרי, "בית ליטבינובסקי" של הצייר פנחס ליטבינובסקי, "אתר רצח ברנדוט" בצומת הפלמ"ח ורחוב הגדוד העברי- סיפורו של הרוזן השוודי פולקה ברנאדוט המתווך בתש"ח בין הישראלים לפלסטינאיים, ברנדוט הציע להשאיר את ירושלים והנגב בידי ממלכת עבר הירדן ובך קמו עליו להורגו ויש סיורים מיוחדים רק "בעקבות רצח ברנדוט".
"טיול ירושלמי במושבה היוונית": מישהו כתב שמאז אלכסנדר הגדול בתקופה ההלניסטית תמיד היו פה יוונים ובטח במושבה היוונית של ירושלים.
השכונה היוונית מצויה בין המושבה הגרמנית לקטמון ובין הרחובות רחל אימנו הראשי לרחוב אלעזר המודעי בדרום מערב ורחוב יותם בצפון מערב. התפתחותה של המושבה היוונית בירושלים בשנות העשרים של המאה העשרים הגיעו בעקבות לחץ מקומי בתורכיה יוונים בעלי ממון לארץ ישראל. מבחינה אדריכלית הבתים יותר פשוטים מהשכונות החובקות אותה אך יש גם בתים סופר מפוארים ומהודרים יווניים.
אנחנו נטייל בבית אפקלידיס ברחוב רחל אימנו 3 שנבנה על דוקטור ידי פוטיוס אפקלידס שניהל את בית החולים העותמאני תורכי מול שוק מחנה יהודה, בית שאוקי סעד ברחוב מישאל פינת יהושע בן נון, שאוקי סעד היה קצין ב C.I.D c בבולשת הבריטית, בבית זה(שאוקי) גרה יסמין אחותו של הזמר הנודע פריד אל אטרש, בית סבאח ברחוב יואב 2 וניתן לראות את האותיות ES ראשי התיבות אליאס שבת בעל הבית, בית קוזולקרוב ברחוב יהושע בן נון 9 המושבה הייונית ירושלים, גם בית זה גר קצין בבולשת הבריטית, מועדון הקהילה היוונית ברחוב יהושע בן נון- בניין ייחודי ופעמים נוכל להכנס אם הוא פתוח לרגע קט, בית איליו, בית מיסרליס ברחוב יהואש 8, בית שטרן פרידמן-בית יווני שנהרס ונבנה חדש למשפחות פרידמן ושטרן, בית איברים שיבר וכיום בית כנסת, בית ח'רופה ועוד, להרגשתי חלק מבתי המושבה היוונית כלולים אוטומטית בשטח המושבה הגרמנית מבחינה ההתייחסות של התושבים המקומיים.
מה ייחודה של שכונת טלביה ומתי נוסדה? מה מקור השם טאלב? איזה סיגנונות בניה יש בטלבייה? אלו מוסדות מפורסמים יש בטלבייה? ( בית הנשיא,תיאטרון ירושלים, מכון ואן ליר ומרכז קרב), מי היה המוכתאר של טלביזיה? מי היו מייסדי טלבייה? אלו מוזיאונים בטלבייה?
מי היו מייסדי המושבה היוונית? מי היו הדמויות המרכזיות של המושבה היוונית?